RECOMANDĂRI GENERALE PRIVIND COMBATEREA EFECTELOR CANICULEI
RECOMANDĂRI GENERALE PRIVIND COMBATEREA EFECTELOR CANICULEI
onsecinte Canicula este una din
principalele consecinţe ale încălzirii globale, un fenomen cauzat de factori
naturali, care pe zi ce trece ia amploare.
Canicula se caracterizează prin creşterea temperaturilor cu până la 10
grade peste limita normală dintr-o anumită perioadă, afectând direct şi foarte
grav organismele şi microorganismele.
Printre efectele caniculei asupra cetăţenilor se numără durerile de cap,
stările de ameţeală, epuizare şi slăbiciune, înroşirea pielii şi chiar
convulsii sau tahicardie. Expuse riscului sunt mai ales persoanele în vârstă şi
copiii, dar şi cei cu pielea şi părul deschis la culoare.
Pentru a preveni şi combate efectele caniculei, Inspectoratul pentru
Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş vine cu următoarele recomandări
generale:
1.ÎN SPATII ÎNCHISE (ACASĂ SAU LA BIROU):
- Limitaţi utilizarea
aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale şi a surselor de căldură;
- Acoperiţi ferestrele
expuse la soare;
- Închideţi ferestrele
când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
- Evitaţi folosirea
ventilatoarelor, dacă temperatura a depăşit 32 grade;
- Reglaţi aerul
condiţionat la maximum 5 grade sub temperatura ambientală.
2.ÎN SPATII DESCHISE (PE STRADA SI LA LOCUL DE MUNCĂ):
- Deplasările sunt
recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin
zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spatii dotate cu aer
condiţionat (magazine, spatii publice) şi fără expunere directă la soare
(corturi, umbrare);
- Evitaţi aglomeraţiile,
expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11-18;
- Purtaţi haine lejere,
subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- Consumaţi minim 2 l de
lichide pe zi - un pahar la 15-20 minute;
- Consumaţi fructe şi
legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);
- Consumaţi produse cu
valoare calorică mică;
- Evitaţi băuturile ce
conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în
cantitate mare, întrucât acestea sunt diuretice;
- Evitaţi consumul de
alcool, deoarece acestea deshidratează;
- Menţineţi legătura cu
persoanele în vârstă, oferindu-le asistentă ori de câte ori au nevoie;
- Nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri / singure în autoturisme.
3.RECOMANDĂRI PARTICULARE
PROTECŢIA SUGARILOR ŞI A COPIILOR
- Asigurarea unui climat
ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
- Menţinerea sistemului
de alimentaţie al copilului avut până în acel moment;
- Folosirea de
îmbrăcăminte lejeră, din in sau bumbac;
- Evitarea plimbărilor
din timpul zilei, decât dacă sunt absolut necesare; atunci capul copilului
se va proteja de soare;
- Hidratarea copiilor cu
apa plată, ceai foarte puţin îndulcit şi fructe proaspete;
- Preşcolarilor li se vor
face dusuri cu apă la temperatura camerei.
PROTECŢIA COPIILOR AFLATI ÎN
TABERE
- Asigurarea condiţiilor
corespunzătoare de cazare şi alimentaţie;
- Hidratarea
corespunzătoare;
- Amplasarea locului de
joacă la umbră, în permanentă supraveghere;
- Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.
PROTECŢIA PERSOANELOR
VÂRSNICE ŞI A CELOR CU AFECTIUNI CRONICE
- Crearea unui ambient
care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- Hidratarea
corespunzătoare cu apă plată, ceai slab îndulcit şi sucuri naturale din
fructe;
- Consumul de legume şi
fructe proaspete ;
- Evitarea consumului de
alimente uşor perisabile;
- Persoanele care suferă
de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor
medicului;
- Persoanele cu afecţiuni
cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale
sau cu hipertensiune să consulte medical curant, în vederea adaptării
schemei terapeutice la condiţiile existente;
- Menţinerea cu
rigurozitate a igienei personale (3 – 4 duşuri pe zi).
PROTECŢIA PERSOANELOR, CARE
PRIN NATURA ACTIVITĂTILOR, DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT
- Dozarea efortului în
funcţie de perioadele zilei şi evitarea excesului de efort în momentul
când valorile de căldură sunt foarte mari;
- Hidratarea
corespunzătoare cu lichide (cel puţin 2 l pe zi);
- Evitarea consumului de
cafea şi alcool;
- Utilizarea unui
echipament corespunzător, confecţionat din in sau bumbac;
- Protejarea capului de
efectele căldurii excesive.
RECOMANDĂRI PENTRU
ANGAJATORI
- Reducerea intensităţii
şi ritmului activităţilor fizice;
- Asigurarea ventilaţiei
la locul de muncă;
- Alternarea perioadelor
de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate
corespunzător;
- Asigurarea apei
minerale ( câte 2 - 4 litri/persoană/schimb).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu